Veiligheids Centrum Oosterhout krijgt een nieuwe eigenaar

Foto: Jeff Maanders / Maanders Fotografie

Per 1 januari 2022 krijgt Veiligheids Centrum Oosterhout een nieuwe eigenaar. Yolanda en Joop Hensen dragen dan hun bedrijf over aan Bonne René van Ringelesteijn en Nico Langhout van BRN Brandbeveiliging uit Woerden.

Het begon met 500 euro

Het is mei 2002 wanneer de plannen voor het oprichten van Veiligheids Centrum Oosterhout aan de keukentafel bij de familie Hensen vorm begint te krijgen. Joop is op dat moment nog brandweerinstructeur en hij krijgt de kans om naast zijn werk bij Holmatro in Raamsdonksveer en zijn vrijwillige baan bij de brandweer een bedrijf in BHV-opleidingen over te nemen. Bedrijfshulpverlening stond destijds nog redelijk in de kinderschoenen. Toen de overname afketste, besloten Yolanda en Joop het zelf te gaan proberen. Met 500 euro als startkapitaal werd het bedrijf ingeschreven bij de KVK in Breda.

Brandweerkazerne Slotjesveld

Joop begint zijn verhaal: “De allereerste les werd gegeven aan de medewerkers van Shell Pasteurlaan in het instructielokaal van de brandweerkazerne aan het Slotjesveld. Omdat de kazerne op dat moment nog volop in bedrijf was en er geen commerciële verhuur van ruimtes mocht plaatsvinden, moest er worden gezocht naar een nieuwe leslocatie. Die werd gevonden in een houten gebouw achter zwembad De Blikken. Hier werden in die periode de eerste BHV en EHBO-lessen gegeven alsook op locatie bij de klant. In die tijd werkte Yolanda nog bij de gemeente. Als ze dan thuiskwam begon ze met het afluisteren van het antwoordapparaat en mensen terug te bellen die vragen hadden of een cursus wilde inplannen. In de beginperiode gingen Joop en Yolanda samen op de industrieterreinen flyeren. Yolanda: “We deden dat samen met met onze kinderen Joeri en Lisa. Kinderarbeid was nog niet strafbaar,” zo grapt ze. “Hier hebben we diverse klanten aan overgehouden waaronder het huidige MidZuid. Bij het toenmalig zwembad Surae in Dorst hebben we aan hen nog lesgegeven in de kleedkamers.”

Uit het jasje gegroeid

Het bedrijf groeide. Joop was inmiddels al minder gaan werken en er was behoefte aan een eigen pand. Die werd gevonden in een kantoor aan de Esdoornlaan. Yolanda: “Dat was nog best spannend, want we moesten hier meteen een huurcontract van 5 jaar aangaan. Achteraf was dit een goede zet geweest, want ondanks verbouwingen en uitbreidingen met een container voor blusoefeningen op de binnenplaats, was VCO in drie jaar tijd uit het pand gegroeid.” Joop gaat verder: “Op 5 december 2008 hebben we uiteindelijk het huidige pand gekocht. We zijn een half jaar grondig aan het verbouwen geweest en sinds eind augustus 2009 geven wij onze opleidingen en trainingen aan de Houtduifstraat. Eind 2015 ging alles wat minder. Noodzakelijkerwijs hebben we de bakens verzet en zijn we door een stevige reorganisatie flink gaan groeien, we stevenen nu af op het allerbeste jaar ooit! Ondanks corona! Door de groei van VCO moesten er nogal wat knopen doorgehakt worden. Daarom willen we zeker Hans van de Grift danken voor de ondersteuning die hij ons daarbij gegeven heeft. We kunnen wel stellen dat we van een zakelijke partner een vriend hebben gemaakt.”

Naast opleider ook adviseur

Naast de groei in cursussen, groeide het bedrijf ook in advisering. Joop: “Er kwam steeds meer vraag naar advies op het gebied van veiligheid. We namen dus een veiligheidskundige in de arm, die samen met mij ARBO-onderzoeken ging doen. We maken samen BHV-handboeken en ontruimingstekeningen en geven advies op het gebied van risico-inventarisaties, vergunningen en brandveiligheid van gebouwen. Diverse VvE’s hebben hier al gebruik van gemaakt. Overigens is de adviestak nog steeds een belangrijke pijler van VCO!”. Na 26 jaar parttime dienstverband bij de gemeente komt Yolanda in 2019 ook officieel in dienst bij Veiligheids Centrum Oosterhout.

Bijna 1.500 cursisten per jaar

Het bedrijf is anno 2021 uitgegroeid naar een kleine 1.500 cursisten per jaar en 18 ZZP’ers die op regelmatige basis voor VCO werken. Het bedrijf is ook een sociaal betrokken organisatie. Diverse stichtingen, verenigingen en evenementen hebben in de loop van de jaren gebruik gemaakt van de diensten van Veiligheids Centrum Oosterhout. Van het uitlenen van portofoons aan de reddingsbrigade voor de intocht van Sinterklaas tot het brandveilig inrichten van het backstage gebied van het Parkfeest om zo maar even twee voorbeelden te noemen.

Landelijke bekende speler

Ook landelijk is VCO geen onbekende! Joop: “Als REOB-erkend bedrijf door het hele land actief voor het (her)keuren van brandblussers. Amsterdam, Den Haag, Zwolle, het zijn zomaar plaatsen waar we de afgelopen week brandblussers hebben gekeurd. Daarnaast hebben we samen met Timmermans Verzekeringen een speciale maatwerkcursus gemaakt met de naam Paard & BHV. De risico’s op een manege zijn namelijk anders dan op een gemiddeld kantoor. We behandelen in deze unieke opleiding dan bijvoorbeeld ook hooibrand of wat je moet doen wanneer een paard op je tenen is gaan staan. Een opleiding waarvoor mensen vanuit heel Nederland speciaal naar Oosterhout toe komen!”.

Stapje terug

Yolanda: “In maart 2020, de coronacrisis was net begonnen, werden we benaderd door Bonne René van Ringelesteijn en Nico Langhout van BRN Brandbeveiliging uit Woerden. Zij wilden hun bedrijf graag uitbreiden naar het Zuiden van het land en waren zo bij ons terechtgekomen. Oorspronkelijk waren we nog van plan enkele jaren door te gaan, maar toen deze kans zich voordeed hebben we het met beide handen aangegrepen.” Joop vult haar aan: “We dragen een supergezond VCO over. Ik weet dan ook zeker dat deze mannen ons bedrijf nog verder zullen laten groeien. Ik zie het een beetje als een kindje. Wij hebben het leren lopen, Bonne René en Nico gaan het leren hardlopen.”

Vervelen is er niet bij!

Bang om zich te gaan vervelen zijn Yolanda en Joop niet. Joop zal voorlopig nog gewoon bij VCO blijven werken en Yolanda gaat met pensioen. Joop zal daarnaast een nieuw bedrijfje starten gespecialiseerd in veiligheid voor mensen met een gehoorbeperking. En hij heeft ook al diverse vrijwilligersbaantjes aangenomen, dus vervelen zal hij zich zeker niet. Joop: “Daarnaast hebben Yolanda en ik een camper gekocht. Nu we direct alle tijd van de wereld hebben willen we Europa verder gaan verkennen. Er zijn nog plaatsen genoeg die we graag nog wel eens zou willen zien!” Officieel zal Veiligheids Centrum Oosterhout per 1 januari 2022 worden overgedragen. Voor de huidige klanten verandert er dus helemaal niets.

Over BRN Brandbeveiliging
Zeven jaar geleden begonnen Bonne René van Ringelesteijn en Nico Langhout naast hun werk bij de beroepsbrandweer een bedrijf in brandbeveiliging en veiligheidsopleidingen in Woerden. Met de uitbreiding naar Oosterhout wordt het werkgebied van BRN ineens een flink stuk groter. Toch willen ze graag de Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid er graag in houden. Op termijn zal er dan ook worden gezocht naar ‘local hero’s’ voor de dagelijkse gang van zaken in aan de Houtduifstraat. Tot die tijd zullen Job en Gijs uit Woerden de dagelijkse gang van zaken voor hun rekening gaan nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen