Theater De Schelleboom viert haar 25-jarig jubileum

Foto: Theater de Schelleboom

Vandaag viert Theater De Schelleboom haar 25-jarig bestaan, een mijlpaal die niet alleen de geschiedenis van Oosterhout markeert, maar ook een ode is aan cultuur, passie en ondernemerschap.

Theater de Schelleboom

Het verhaal van deze kleine parel midden in de stad begint ruim drie decennia geleden, toen Nellie en Wim Heemskerk met visie en doorzettingsvermogen de vervallen pottenbakkerij nieuw leven inbliezen. Leonie Heemskerk van Theater de Schelleboom vertelt het verhaal: “Op Internationale Theaterdag, 27 maart 1999, opende De Schelleboom haar deuren. De weg naar deze opening was geplaveid met toewijding, vastberadenheid en een diepe liefde voor cultuur. Zes jaar eerder namen Nellie en Wim Heemskerk een gedurfde stap. Na talloze verhuizingen en het oprichten van het Speelgoedmuseum Op Stelten, besloten ze een nieuw hoofdstuk aan hun levensverhaal toe te voegen door de uitdaging aan te gaan een klein theater te realiseren. Wat voor anderen slechts oude vervallen schuren waren, zagen zij als een kans om een nieuwe cultuurplek te verankeren in Oosterhout.”

Pottenbakkerij

“De onverwachte ontdekking van de voormalige pottenbakkerij tijdens de opruim- en graafwerkzaamheden was een keerpunt”, zo gaat Leonie verder. “Archeologen en vakmensen werkten zij aan zij om de overblijfselen van de pottenbakkerij te documenteren en restaureren. Het krottendood pand op de hoek van de Leeuwenstraat en het voormalig Koestraatje, werd een pronkstuk van restauratie en herbestemming. Een oase van cultuur en historie, waar de oorspronkelijke ovenvloer en andere overblijfselen van de pottenbakkerij geïntegreerd in het theater nog altijd bewonderd kunnen worden.”

Leukste kleine theater van Brabant

De afgelopen 25 jaar heeft De Schelleboom een speciale plek ingenomen in de harten van de inwoners van Oosterhout en ver daarbuiten. Duizenden bezoekers hebben genoten van de mooie voorstellingen die hier plaatsvonden, terwijl bruidsparen hun liefde bezegelden op het podium en bedrijven een creatieve ruimte vonden voor brainstormsessies en presentaties. Leonie: “In 2013 werd deze toewijding en gezelligheid erkend door artiesten en impresariaten, die De Schelleboom tot een van de gezelligste kleine theaters van Nederland benoemden. Dit werd opnieuw bevestigd in 2021, toen het theater werd geselecteerd om Brabant te vertegenwoordigen in het boek ‘Klein Theater, Groot Hart’. Nu, 25 jaar later is De Schelleboom, als bij artiesten en publiek geliefd cultureel fenomeen in Efteling-sferen, niet meer weg te denken uit Oosterhout!”

Een kijkje naar de toekomst

Terwijl De Schelleboom haar 25-jarig jubileum markeert, kijkt ze ook naar de toekomst. Een ambitieuze verbouwing staat op de planning, waarbij een aangebouwde schuur uit de jaren ’50 een modernisering zal ondergaan om te voldoen aan de hedendaagse behoeften. Leonie: “Deze investering is niet alleen bedoeld om de faciliteiten van het theater te moderniseren en verduurzamen, maar ook om het historische erfgoed van Oosterhout te behouden en te benadrukken. Nellie Heemskerk, een ware hoedster van erfgoed, droomt ervan om van De Schelleboom niet alleen een theater, maar ook een plek vol verhalen over het rijke aardewerkverleden van Oosterhout te maken. Met een bescheiden collectie van misbaksels en de originele ovenvloer onder het podium, zal De Schelleboom het verhaal van Oosterhout en haar pottenbakkers voor toekomstige generaties bewaren en vertellen.”

Open dagen

Om het 25-jarig jubileum van Theater De Schelleboom te vieren en de plannen voor de toekomst te delen, wordt iedereen uitgenodigd voor een feestelijke open dag op woensdag 27 maart 2024 of op tweede Paasdag, maandag 1 april. Twee open dagen in het teken van het heden, het verleden en de toekomst van De Schelleboom. Ontdek het intieme juweeltje dat De Schelleboom is geworden, bewonder de historische overblijfselen van de pottenbakkerij en laat je inspireren door de passie en visie van Nellie en Wim Heemskerk. Ook worden op beide dagen de toekomstplannen gepresenteerd, de bouwplannen en de manier waarop ze het aardewerk van Oosterhout nieuw leven in gaan blazen. Vanaf 11.00 uur staat de poort open en de koffie klaar en iedereen is welkom binnen te lopen tot 16.00 uur. Nellie Heemskerk, Leonie Heemskerk, Joost de Jongh en het team van De Schelleboom blijven zich inzetten om cultuur te verankeren en erfgoed te bewaren voor de toekomst. Dus kom langs, vier het mee en laat je betoveren door het verhaal van Theater De Schelleboom, een klein theater met een groot hart.

  • www.deschelleboom.nl
  • Mathildastraat 37a, tel.: 0162 437 165
  • Dit artikel werd je aangeboden door Theater de Schelleboom
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen