Nachtvlindertocht vanaf de Natuurtuin Oranjepolder

sep 13 2023, 6:15 Agenda
nachtvlinder
Vrijdagavond 15 september organiseert IVN Mark & Donge vanaf 19.00 uur een Nachtvlindertocht vanaf de Natuurtuin Oranjepolder.

Nachtvlindertocht

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders. 53 soorten daarvan zijn dagvlinders; al die andere zijn nachtvlinders. Het is niet zo dat we nachtvlinders zelden of nooit te zien krijgen: sommige soorten zijn ook overdag actief en zoeken dan voedsel in de vegetatie. Andere zoeken in de avond of de nacht het licht en fladderen dan bijvoorbeeld ineens rond je schemerlamp. Mogelijk landt er een keer een lieveling in je vensterbank. Nachtvlinders zijn vaak minder opvallend gekleurd dan dagvlinders, maar er bestaan ook heel felgekleurde exemplaren. Waar je precies op moet letten om te kunnen bepalen of je met een dag- of een nachtvlinder te maken hebt, kun je leren tijdens deze nacht.

Programma

Van 19.00 tot uiterlijk 20.00 uur is er een presentatie. Na de koffie/thee of fris ga je op zoek naar nachtvlinders. Veel soorten komen af op de geur van bloeiende bloemen, maar ook op die van rottend fruit of uitwerpselen. Rupsen voelen zich in het donker veilig voor vogels en foerageren onbeschut op de waardplant. Gewapend met een zaklamp gaan je op zoek in de rijke vegetatie van de tuin. Daarnaast worden vlinders gelokt met licht en met smeer in de boomgaard. Nachtvlinders volgen hun neus en kunnen dus verleid worden met allerlei geurende substanties.

Meer informatie

Vergeet de zaklamp niet mee te nemen! Aanmelding voor de Nachtvlindertocht is niet nodig. Je vindt de Natuurtuin aan de Domeinweg 9.