Binnenkijken bij… De Beren en Beren Bezorgrestaurant

In de serie ‘Binnenkijken bij…’ nemen we een kijkje achter de schermen en het verleden, heden en toekomst van echte Oosterhoutse bedrijven. In deze aflevering zijn we te gast bij Erik en Fleur van De Beren Bezorgrestaurant en het Beren Restaurant op de Markt.

Broeder Beer op de Markt

Ruim 13,5 jaar geleden opende Broeder Beer haar deuren aan de Markt. Erik zat nog op het Frencken of hij was net begonnen aan zijn studie Sport en Bewegen in Tilburg. In de weekenden werkte hij bij het restaurant van de keten De Beren. Die hadden destijds allemaal een eigen naam, startend met de letter B. Zo was er een Bella Beer, Bennie Beer en in Oosterhout hadden we Broeder Beer. Waarschijnlijk met een knipoog naar de kloosters in de Heilige Driehoek. Na zijn studie stond Erik op een tweesprong, zo begint hij zijn verhaal. “Na mijn studie kon ik kiezen om in het vakgebied verder te gaan waar ik voor had geleerd of om verder te gaan bij De Beren. Uiteindelijk koos ik voor het laatste.” Broeder Beer was toen nog eigendom van de holding. “Er stonden managers aan het roer, maar dat waren niet altijd ondernemers.” zo gaat Erik verder. “Ook ik heb een tijdje in dit restaurant als manager gestaan. Maar ook in Barendrecht en Tilburg bijvoorbeeld. Zo heb ik de kneepjes van het vak wel geleerd!”.

De kans gekregen

Erik: ”Vijf jaar geleden kreeg ik de kans om het Beren Restaurant over te nemen als franchisenemer. Voor mijn gevoel waren we onze gasten kwijtgeraakt en was de service niet op het gewenste niveau. Zodra ik het heb overgenomen, werd de gast weer centraal gezet. Service staat bij ons bedrijf hoog in het vaandel. Ook het meubilair werd vervangen. Niet meteen, we hebben eerst carnaval nog even afgewacht”, zo grapt hij. De Beren wist de negatieve spiraal om te buigen naar een positieve spiraal. “Sowieso is carnaval in ons restaurant altijd een feestje. Dat begin al met de dweildag en dat gaat dan verder tot Aswoensdag. Zo weet ik nog van een aantal jaren geleden dat iemand van de holding tijdens carnaval kwam kijken in de zaak hoe wij draaiden. Er was ook een carnavalskapel binnen. Zij pakten na het eten hun instrumenten en begonnen spontaan te spelen. Het werd een feest! Gasten stonden op de tafels te dansen en er ging een polonaise door de zaak. De mannen van boven de rivieren wisten niet wat ze overkwam!”

Verbouwing en vernieuwing

In 2018 is het restaurant ruim vier weken dicht geweest voor een grote verbouwing. Erik: “We hadden bedacht dat we de bar zouden gaan verplaatsen om het allemaal wat makkelijk te maken qua routing en net een paar extra stoelen te kunnen plaatsen. Toen we de tekeningen zagen besloten we uiteindelijk om de hele zaak te strippen en het opnieuw op te bouwen. Het werd een ‘volwassen’ restaurant volgens de laatste eisen en voorzien van opnieuw modern en goed meubilair.” Sinds de verbouwing merkt Erik ook een verschil in de gasten die komen eten: “We zijn niet alleen meer een restaurant voor jonge gezinnen, maar ook voor stellen of ouderen die rustig ergens wat goeds willen eten.” Begin 2020 werd er opnieuw verbouwd, maar nu was het terras aan de beurt. “In grote steden zoals Amsterdam zie je dat midden in de winter mensen nog wel buiten zitten op het terras. Met een dekentje en onder een heater kan dat heel sfeervol zijn. Dat wilden wij ook!” En dus werden er heaters gekocht en hele grote parasols geplaatst. “2020 zou ons jaar gaan worden! Maar toen kwam corona en werd het allemaal toch een beetje anders dan we vooraf hadden bedacht.”

De Beren gingen bezorgen

“Fleur werkte net zoals ik al vanaf het begin bij De Beren. Eigenlijk is dat het beste wat mij is overkomen in alle jaren van De Beren. Zeker sinds we onze eigen Berenbaby hebben!” En enkele weken geleden kwam daar voor Erik en Fleur een tweede ‘kindje’ bij met de opening van het Bezorgrestaurant. “We hadden ooit al eens gekeken naar de mogelijkheden voor een Beren Bezorgrestaurant in Oosterhout. Maar uit alle analyses van de holding bleek dat onze stad net te klein zou zijn. Toen het restaurant noodgedwongen dicht moest, zijn we echter gewoon begonnen. En toen bleek dat Oosterhout wel degelijk groot genoeg was en helemaal klaar voor een Beren Bezorgrestaurant.” En dus werd er gezocht naar een geschikt pand. Dat werd gevonden aan de Bredaseweg, in het oude pand van de dierenwinkel. “We konden alleen het hele pand huren en dat was voor ons eigenlijk veel te veel. De verhuurder stemde toe dat wij een deel mochten onderverhuren. Op dat moment zat Wim van Alphen bij ons op het terras. Hij zat met zijn zaak in Riel en wilde terug naar Oosterhout. Nu huurt hij de helft van ons pand.”

De Beren Kerstdinerbox

Op dit moment bezorgen we in heel Oosterhout en merken we dat mensen uit de hele regio hier komen afhalen. We hebben in Oosterhout relatief veel mensen die de maaltijden komen afhalen. Exacte cijfers heb ik zo snel niet, maar het ligt ver boven het landelijke gemiddelde. Terwijl wij in deze coronatijd eigenlijk liever bezorgen. Zo kunnen we de veiligheid van onze gasten en medewerkers beter garanderen.” Op de nieuwe kaart vallen ook de vegetarische opties op. “We hebben een moderne kaart. Naast de bekende vleesgerechten zoals spareribs en berenburgers hebben we ook een goede vegaburger en een aantal heerlijke salades. Je kunt bij ons vrijwel altijd slagen als je wat lekkers wilt eten!” En weet jij al wat er dit jaar op het menu van het Kerstdiner staat? Ga je voor heerlijke winterse hertenstoof, het rijkgevulde vispotje of is vegetarische kokoscurry meer jouw ding… dat kun je bij De Beren een speciale Kerstdinerbox bestellen. Een heerlijk driegangendiner dat je zelf online kunt samenstellen. Je moet het alleen zelf nog even opwarmen en mooi opdienen. Maar succes gegarandeerd! Wil je liever berenlekkere spareribs of een berenburger? Ook dat kan gewoon, want het Beren Bezorgrestaurant zal dit jaar de hele kerst gewoon geopend zijn voor afhalen en bezorgen. Erik: “Ik zou mensen wel willen adviseren om op tijd te bestellen, want we hebben die dagen maar een beperkte capaciteit. En je zou toch niet zonder Kerstdiner willen zitten, lijkt me!”

De toekomst

Plannen voor de toekomst hebben Erik en Fleur nog volop. In de toekomst zouden ze er nog een tweede Beren Bezorgrestaurant bij willen hebben, bijvoorbeeld in de wijk De Reeshof in Tilburg. “Dat is qua grootte vergelijkbaar met Oosterhout. Maar dat is echt toekomstmuziek voor de langere termijn. We moeten eerst maar eens zorgen dat we het restaurant op de Markt weer kunnen openen. Ik sta te popelen om daar onze gasten weer te kunnen bedienen! Hopelijk kunnen we dan ook ons winterterras gaan uitproberen, al betwijfel ik of dat deze winter nog gaat gebeuren. We hebben gelukkig bijna al het personeel kunnen behouden voor ons restaurant op de Markt. Daar zijn we trots op, maar dat dit niet nog heel lang moet duren want het kost nu een hoop spaargeld. Bovendien hebben we ook weer iedereen hard nodig als we straks weer open mogen. Onze vaste gasten zullen dan gewoon de bekende gezichten weer terug zien!”

  • Klik links onderin op de foto bovenaan dit artikel op ‘fotoserie’ voor de foto’s
  • De Beren Oosterhout is te vinden op de Markt 22.
  • De Beren Bezorgrestaurant is te vinden op de Bredaseweg 47 en op www.beren.nl
  • Nemen we de volgende keer van de serie ‘Binnenkijken bij…’ een kijkje in jouw bedrijf? Neem contact op met Dolf op telefoonnummer 06 – 402 538 46 of mail je contactgegevens naar [email protected] voor de voorwaarden en kosten. Wie weet kan heel Oosterhout dan binnenkort binnenkijken bij jouw bedrijf!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen