Op maandag 2 september vond de feestelijke oplevering van Zonnepark Dorst plaats, een belangrijke stap in de verduurzaming van de gemeente Oosterhout.
Zonnepark Dorst
Tijdens het evenement waren diverse genodigden aanwezig, waaronder betrokkenen en omwonenden. De ceremonie begon met toespraken van wethouder Guus Beenhakker, Groendus CEO Robert van der Hoeven en projectleider Tijmen van Straten, die allen het belang van het zonnepark voor de regio benadrukten. Na de toespraken kregen de aanwezigen een rondleiding door het park, waarbij zij een uniek inzicht kregen in de werking van het zonnepark. De officiële opening werd voltooid door wethouder Beenhakker, die op symbolische wijze het park in gebruik nam.
24.000 zonnepanelen
Zonnepark Dorst beslaat een oppervlakte van 10 hectare en herbergt ongeveer 24.000 zonnepanelen. Deze panelen zullen voldoende stroom opwekken om 4.000 huishoudens van energie te voorzien. Het park ligt strategisch naast het bedrijventerrein Hoogeind Minervum en het zonnepark op de Bavelse Berg in Breda. Dit nieuwe zonnepark vormt daarmee een belangrijke schakel in de energievoorziening van de regio. Naast het opwekken van duurzame energie is er ook veel aandacht besteed aan natuurbehoud en biodiversiteit. Door het hogere plaatsen van de zonnepanelen en het gebruik van speciale panelen die meer licht en minder warmte doorlaten, wordt de groei van planten en de aanwezigheid van insecten en vogels bevorderd.
'Cable pooling'
Een ander uniek aspect van Zonnepark Dorst is de toepassing van ‘cable pooling’, waarbij het park de netaansluiting deelt met het nabijgelegen zonnepark op de Bavelse Berg. Hierdoor wordt efficiënter gebruikgemaakt van de beschikbare infrastructuur, wat essentieel is gezien de toenemende druk op het elektriciteitsnet. Deze slimme oplossing draagt bij aan de verdere vergroening van de regio, zonder dat extra netcapaciteit benodigd is. Met de succesvolle oplevering van Zonnepark Dorst zet de gemeente Oosterhout een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst.