Maak Oosterhout vrij van peuken tijdens ‘peukenopruimdag’

Foto: Filmbetrachter by Pixabay

In meer dan zeventig plaatsen, waaronder Oosterhout, gaan mensen vandaag sigarettenpeuken van de straat rapen tijdens ‘peukenopruimdag’.

Peukenopruimdag

Het gezamenlijk oprapen is een actie van het zogenoemde Plastic Peuken Collectief, dat ook oproept tot een internationaal verbod op plastic sigarettenfilters. “Naar schatting worden twee op drie plastic filters op de grond of in het water gedumpt. Ze zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren”, aldus het gezelschap.

Actie in Oosterhout

Veel mensen ergeren zich aan sigarettenfilters die op de grond liggen en schadelijk zijn voor het milieu. Jan Daamen van Plastic PeukMeuk Oosterhout: “Iedereen die op 1 juli in Oosterhout is kan meedoen. Ik hoop dat ook mensen in Dorst, Oosteind en Den Hout meedoen. Vaak hoef je alleen maar even naar buiten te gaan en te bukken en je hebt al een peuk te pakken. Zorg er wel voor dat je (latex) handschoenen draagt en een zakje, bekertje of flesje bij je hebt om de peuken in te bewaren. Je bepaalt zelf waar je raapt en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Als je klaar bent, lever je tussen 10.00 en 15.00 uur de peuken in bij onze kraam op de Markt. Op die plek laten we zien hoeveel peuken er in de loop van de dag zijn opgeraapt. Voor elke 100 peuken die je inlevert, maak je kans op een leuke attentie.”

“Geen beginnen aan…”

Er zijn zoveel peuken dat de meeste zwerfafvalrapers ze laten liggen. Jan Daamen hierover: “De meeste rapers zeggen dat er geen beginnen aan is. Ik zeg dan altijd: het
begin is zo gemaakt, je hoeft maar te bukken en de kans is groot dat je een peuk in de buurt ziet liggen. Het is meer dat er geen einde komt aan die peuken op straat!”
Daamen hoopt dat de zwerfafvalrapers deze ene dag een uitzondering maken en alle sigarettenfilters oprapen die ze tegenkomen. Naast Oosterhout doen er vandaag nog zo’n 70 andere plaatsen mee aan de peukenopruimdag. Vorig jaar werden er in ruim zestig Nederlandse plaatsen meer dan 400.000 filters weggehaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen