Struyk en gemeente sluiten overeenkomst Zwaaikom

Foto: archief Oosterhout Nieuws

Betonfabriek Struyk Verwo en de gemeente Oosterhout hebben vrijdag 29 juni een overeenkomst ondertekend. Hierdoor de fabriek haar bedrijfsvoering voortzetten, terwijl er in het plan Zwaaikom een woonwijk gerealiseerd wordt. Ook de aanleg van een vijfde steiger bij de recreatiehaven komt hiermee een stap dichterbij.

Wijzigingen

De afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst die op vrijdag 29 juni door beide partijen ondertekend is. In het vorige plan voor de Zwaaikom was het de bedoeling om op de plek waar Struyk gevestigd is, woningen te bouwen. In totaal zouden er in de Zwaaikom ongeveer duizend woningen gebouwd worden. In 2013 hebben de gewijzigde woningbouwmarkt, de economische omstandigheden en het niet kunnen verwerven van het terrein van Struyk geleid tot aanpassing van de plannen. Besloten werd om Struyk te laten zitten en het woningaantal terug te brengen tot ongeveer vijfhonderd. Op dit moment is het bestemmingsplan in procedure waarin deze gewijzigde plannen worden vastgelegd.

Optimale inpassing

Om straks ook daadwerkelijk tot de realisatie van de plannen te kunnen komen, wordt met diverse organisaties, bewoners, bedrijven en verenigingen overleg gevoerd om te zorgen voor optimale inpassing. Zo ook met betonfabriek Struyk. Het overleg was constructief en heeft geleid tot een pakket aan maatregelen. In de overeenkomst is onder meer opgenomen dat de gemeente zal zorgen dat de zijarm van het Wilhelminakanaal uitgebaggerd wordt zodat de schepen die bij Struyk moeten lossen ook in de toekomst goed en veilig naar en van de loskade kunnen varen. Ook worden maatregelen op de loskade van Struyk genomen, onder meer wordt de kraan waarmee de schepen gelost worden zo’n 30 meter naar het noorden verzet. Ook wordt de bestaande dieselkraan vervangen voor een elektrische kraan, die veel minder geluid maakt. Het verzetten en vervangen van de kraan is gunstig voor de bestaande en nieuwe woningen. De uitvoering van de maatregelen zal een jaar tot anderhalf duren (dit in verband met o.a. levertijd elektrische kraan en benodigde voorbereidingstijd voor de uitvoering van de maatregelen).

Wonen en werken

Deze overeenkomst draagt bij aan de toekomst van wonen en werken in Oosterhout. Het maakt dat een groot aantal woningen gebouwd kan worden op een unieke binnenstedelijke locatie voor mensen die graag in Oosterhout willen wonen. Tegelijkertijd kan een bedrijf, dat een bijdrage levert aan de werkgelegenheid en economie in Oosterhout, dat blijven doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen