40.000 euro extra subsidie voor de lokale omroep in 2020

Foto: orts.nl

Voor een goed functionerende lokale omroep is geld nodig. Naast de wettelijk verplichte bijdrage, stelt het college voor om voor 2020 een extra subsidie van maximaal 40.000 euro toe te kennen.

Aanvullende financiële bijdrage

In oktober 2018 heeft de gemeenteraad besloten om voor 2018 en 2019 de lokale omroep ORTS een aanvullende financiële bijdrage te verstrekken bovenop de wettelijk verplichten bijdrage van de gemeente. De raad heeft het college toen ook verzocht beleid te maken waaraan geldaanvragen bovenop de wettelijke bekostiging getoetst kunnen worden. Het college stelt de raad nu voor dit beleidskader vast te stellen.

Structureel extra middelen

Het college stelt de raad daarnaast voor om voor de lokale omroep structureel extra middelen beschikbaar te stellen en hiervoor in de perspectiefnota 2020 aanvullende dekking van maximaal € 40.000 te vinden. Deze aanvullende bijdrage is noodzakelijk voor een goed functionerende lokale omroep, die een maatschappelijk belang dient op het gebied van de (lokale) democratie en informatievoorziening.

Nieuwe zendmachtiging

De gemeente Oosterhout beschikt op dit moment over een lokale omroep: de Oosterhoutse Radio- en Televisie Stichting (ORTS). Op 4 januari 2020 verloopt de zendmachtiging van deze omroep. Niet alleen de bestaande lokale omroep kan een nieuwe zendmachtiging aanvragen. De aanvraag staat ook open voor andere partijen die interesse hebben in de rol van publieke omroep op lokaal niveau. De aanwijzingsaanvraag dient uiterlijk 4 juli 2019 ingediend te worden bij het Commissariaat voor de Media. De zendmachtiging heeft een looptijd van 5 jaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen