Onderhoudswerkzaamheden in boswachterij Dorst

Foto: Jeroen Stuve (Gilze en Rijen Nieuws)

Staatsbosbeheer voert in januari 2022 bosonderhoud uit in boswachterij Dorst. De werkzaamheden duren een enkele weken.

Bosonderhoud

Tijdens de werkzaamheden worden door de boswachters geselecteerde bomen geveld. Er wordt gewerkt in een gedeelte van de kern van de boswachterij en in de Frederiksbossen boven Rijen. In een deel van het bos wordt er gedund. Bij dunnen worden de bomen met een oranje stip weggehaald. Zo krijgen de bomen die blijven staan meer licht en lucht om te groeien. Doordat er meer licht op de bosbodem terecht komt krijgen zaden van bomen en struiken de kans om te ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Zo ontstaat er een nieuwe generatie bos, want bomen hebben niet het eeuwige leven. Wanneer een deel afsterft is het van belang dat de volgende generatie bomen klaar staat om deze plaatsen in te vullen. Door regelmatig te dunnen zorgt Staatsbosbeheer we voor een bos met variatie in leeftijd, soorten en structuur. De variantie maakt het bos voor plant, dier en mens aantrekkelijk. Een gevarieerd bos met bomen van diverse leeftijden en meerdere boomsoorten is een veerkrachtig bos. Ziektes en plagen hebben minder kans om toe te slaan en stormen veroorzaken minder schade.

Duurzaam bosbeheer

Boswachterij Dorst is een multifunctioneel bos; naast recreatie, cultuurhistorie en natuurwaarde is ook duurzame houtproductie een van de functies. Door te dunnen zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat er ook in de toekomst kwaliteitshout in ons bos groeit. Houtoogst is een onderdeel van het duurzame bosbeheer dat Staatsbosbeheer uitvoert in boswachterij Dorst. Er wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit, bos blijft dus bos. Staatsbosbeheer is FSC-gecertificeerd. Deze FSC-certificering (Forest Stewardship Council) is de internationale standaard voor duurzaam bosbeheer. Staatsbosbeheer werkt met een gedragscode voor bosbeheer. Voorafgaand aan werkzaamheden worden in het hele bos nesten, vossenbouwen, nestholtes in bomen en andere kwetsbare locaties en soorten zorgvuldig geïnventariseerd. Deze locaties worden in het bos gemarkeerd en tijdens de werkzaamheden worden deze niet verstoord.

Werkzaamheden

De boswachter zijn het jaar rond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot het bosonderhoud zelf met machines. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn wegens beschadigingen door bosbouwmachines en vrachtwagens. De paden worden, na afronding van de werkzaamheden, zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met borden en/of linten zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen