Forse stijging aantal boetes voor bestuurders elektrische step in Noord-Brabant

Foto: Zibkip (CC BY-SA 4.0)

Vorig jaar werden in Noord-Brabant 75 boetes uitgeschreven aan bestuurders van elektrische steppen: 56% meer dan een jaar eerder. In 2020 ging het namelijk om 48 bekeuringen. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl die op basis van CJIB-data analyseerde waar deze bekeuringen in Nederland het vaakst werden uitgedeeld.

Elektrische step

In 2021 steeg het aantal boetes in 10 van de 12 provincies. In Noord-Brabant was sprake van een sterke toename, maar in Zuid-Holland was de stijging nóg sterker. Hier werden vorig jaar 73% meer boetes uitgeschreven ten opzichte van 2020. Verrassende cijfers voor Noord-Holland, hier zijn de boetes gedaald. Noord-Holland is de enige provincie waar de cijfers het afgelopen jaar omlaag zijn gegaan. Dit komt voornamelijk doordat gebruikers van een elektronische step in Amsterdam minder vaak beboet werden.

Nieuwe regelgeving in 2023

In 2023 wordt de regelgeving voor e-steps in Nederland aangepast. Het vermogen van een elektrische step mag dan niet meer niet boven de 400 Watt zijn. Ook wordt het voeren van een kentekenplaat voor e-steps verplicht. Niet overal in Europa gelden overigens dezelfde regels. Zo is er in België geen minimumleeftijd voor het gebruiken van een elektrische step. In Denemarken en Griekenland geldt helmplicht voor elke leeftijd. In Finland is er geen minimumleeftijd voor het privégebruik, maar wel voor het huren.

Flinke boete

Met je elektrische step de openbare weg op? Dat mag alleen als het vervoermiddel door RDW is goedgekeurd. Bovendien moet je 16 jaar of ouder zijn om de step te mogen besturen. Als je niet aan alle eisen voldoet, riskeer je een fikse boete van € 410. Kijk voor meer informatie over de huidige en de nieuwe regels op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen