Oosterhout strijdt weer om de Gouden Tegel en Schep tijdens NK Tegelwippen

Foto: NK Tegelwippen

Tot en met 31 oktober ‘strijdt’ de gemeente Oosterhout tegen ruim 175 Nederlandse gemeenten tijdens het NK Tegelwippen.

Groene transitie

Klimaatverandering zorgde vorig jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in De Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nog nooit zo heet was. Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI van 9 oktober 2023 worden de zomers in de toekomst droger en de winters natter. Het vervangen van tegels door groen draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast, biedt verkoeling tijdens hittegolven en bevordert biodiversiteit.

Oosterhout vergroenen

Wethouder Guus Beenhakker geeft aan dat we de klimaatscenario’s van het KNMI serieus moeten nemen en elkaar nodig hebben om Oosterhout te vergroenen. “We proberen onder andere onze inwoners zo goed mogelijk te helpen met bijvoorbeeld de gratis tegeltaxi, tuinklimaatcoaches en subsidie klimaatvriendelijke tuin en daken.” Sinds deze week kunnen gewipte tegels weer doorgegeven worden via de nationale tegelteller van het NK Tegelwippen. Zo maken we samen Oosterhout een stukje groener! De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen), wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels ontvangt de Gouden Tegel.

Tegeltaxi

Vanaf april zal de tegeltaxi elke vierde vrijdag van de maand weer gaan rijden. Dit jaar is de service van de tegeltaxi uitgebreid. Naast tegels is het nu ook mogelijk om zand, dat vrijkomt bij het verwijde-ren van tegels, te laten ophalen door de tegeltaxi. Het zand kan alleen worden opgehaald in combi-natie met tegels. Vanaf 1 april zal het inschrijfformulier voor de tegeltaxi weer beschikbaar zijn. Dit formulier is te vinden op de gemeentepagina, waar ook de voorwaarden en regels van de tegeltaxi te vinden zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen