Ton Biemans wint de Oosterhoutse Cultuurprijs 2023

Foto: Zoldertejater

Ook Stichting De Verweesde Toren viel zondag in Stadstuin de Schelp in de prijzen. Zij mochten de Stimuleringsprijs in ontvangst nemen.

Oosterhoutse Cultuurprijs 2023

De Cultuurprijs is een Oeuvre/Ereprijs die jaarlijks wordt toegekend aan individuen of organisaties die een significante bijdrage leveren aan de cultuur van Oosterhout. De genomineerden werden tot het laatste moment geheim gehouden. De kanshebbers dit jaar waren De Dansfabriek van Tamara Snoeren, musicalvereniging Con Brio, stichting Centrum voor Circuskunst en Ton Biemans, schrijver, toneelspeler en regisseur. Ton Biemans zag vorig jaar de Cultuurprijs aan zijn neus voorbij gaan toen het jubilerende Zoldertejater de prijs in ontvangst mocht nemen.  Maar nu ontving Ton, uit handen van wethouder Willem-Jan van der Zanden en juryvoorzitter Theo Peeters de penning die hoort bij de Cultuurprijs. Eerdere winnaars van de Cultuurprijs zijn onder andere Zoldertejater (2023), OCS De Smulnarren (2022), Miranda van Bragt (2019) en Stichting BOCK (2018). Leuk weetje: Ton Biemans werd eerder dit jaar ook al benoemd tot Ere-Pierewaaier 2024.

Stilmuleringsprijs

Gelijktijdig met de uitreiking van de Cultuurprijs in zonovergoten stadstuin De Schelp, werd ook de Stimuleringsprijs uitgereikt. Theater De Schelleboom werd genomineerd vanwege het project aardewerk van Oosterhout, gericht op de geschiedenis van de plaatselijke pottenbakkersindustrie, en Thomas Vink voor zijn bijdrage aan het kindercarnaval in Oosterhout. De uiteindelijke winnaar, stichting De Verweesde Toren, werd geprezen voor haar inzet voor het behoud van cultureel erfgoed, met name de Slotbossetoren. Anco Bakx en Frans Engels namen de prijs namens de stichting in ontvangst. Zij ontvangen coaching en ondersteuning tot een bedrag van 2.500 euro om zich verder te ontwikkelen. Eerdere winnaars van de Stimuleringsprijs zijn onder andere Merel Bloemsaat (2023), MOYA (2022), Anne Oomen (2019) en Project 365+1 (2018).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen