LCC column van Dolores: "Eerst Eten" (deel 13)

16 okt , 6:25 Nieuws
dolores eerst eten
Oosterhout Nieuws
In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke, inspirerende column over eten en koken.

Eerst Eten

Heb jij een handige tip voor mij? Ik krijg eters en ik weet het echt niet! Paniek alom, dat gevoel gaat nooit over, dat hebben we denk ik allemaal wel eens. Wat enorm helpt, is recepten kiezen die je al vaker hebt gemaakt en het vooral niet te moeilijk te maken. Smakelijk en makkelijk!
Wij waren eens te gast bij een stel waarvan de vrouw des huizes orthomoleculair diëtiste was én een uitzonderlijk goede kok. Zeldzaam lekker en gezond gegeten, dat staat als een paal boven water. Als voorgerecht kregen we een consommé die in één woord indrukwekkend was. Het tussen- en hoofdgerecht weet ik zo niet meer, maar wel dat alles buitengewoon lekker was. Het nagerecht was de klapper: een tiramisu van citroen. Zo luchtig, licht en fris, écht een traktatie! Dat iemand die geen chef-kok was dat zelf zo overheerlijk kon maken, was jaloersmakend!
Een tijdje later wilde ik eigenlijk ook precies dat toetje maken en wilde Caro dus om het recept vragen, maar ik twijfelde. Zij kon zo ontzettend goed koken (ik toen zeker nog niet), dus wie weet hoe moeilijk het wel niet zou zijn. Nou ja, vragen kan altijd, en dan kun je altijd nog gewoon koffie met appeltaart en een bolletje ijs doen; dat doet het altijd goed.
Caro moest grinniken toen ik haar om het recept vroeg: "Ja, ja, de aap komt uit de mouw..." Het was een ontzettend makkelijk en slim gerechtje (en er werd niks gekookt). Ik vond het briljant en heb sindsdien het recept al vele malen met succes gemaakt én gedeeld.
Rasp de schil van een citroen en pers deze uit. Leg op de bodem van een breed (whisky)glas stukken van lange vingers en sprenkel daar een dessertlepel van het citroensap overheen. Neem een beker volle vanillekwark (die is wat zoeter) en meng daarin de citroenrasp met een paar eetlepels van het sap; je moet de citroen echt goed kunnen proeven, maar het mag natuurlijk niet overheersen.
Maak nu laagjes van de kwark, lange vingers, kwark, etc. Deze tiramisu maak je in de ochtend en zet je afgedekt met plasticfolie in de koelkast. Tik de potjes even aan op een dikke handdoek zodat de tiramisu wat naar de bodem zakt. Net voor het serveren aftoppen met grof geschaafde krullen van witte chocolade (die in de koelkast heeft gelegen) en een beetje limoenrasp erover voor de kleur. Een plaatje om te zien en heerlijk van smaak. In plaats van citroen kun je ook sinaasappelsap en -rasp gebruiken en dan met melkchocoladekrullen afwerken. Het werkt ook goed met passievrucht en sinaasappelsap.
Een slanke en snelle tiramisu zonder mascarpone of slagroom, waarvan ik het exacte recept nog niet op het internet heb kunnen vinden (maar wel iets dat erop lijkt). Leuk om in jampotjes te maken als jij het dessert maakt voor een etentje bij vrienden.
Zo zie je maar, niet alles is zo ingewikkeld als het soms lijkt.
Met culinaire groet,
Dolores

Tip: Tiramisu met kwark en citroen
Elly Snijders / LCC