LCC column van Dolores: "Eerst Eten" (deel 15)

18 dec , 6:42 Nieuws
spinaziesoep met forel
Kookclub LCC

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke, inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Cliché, maar waar: tijd vliegt, dat is nu eenmaal zo. En weer een kerstmenu om te bedenken en uit te voeren. Ik weet dat heel veel mensen daar echt zin in hebben en tegelijkertijd ook weer niet. Althans, niet in het boodschappen doen en het hele uitgebreide koken. Alhoewel dat op zich ook heel leuk is, natuurlijk. Op de kookclub hebben we in november al een kerstmenu gekookt, dus dan heb je het al een beetje in de vingers en weet je ook wat bij jou thuis aan tafel wel (of niet) in de smaak zal vallen.

Maar ja, niet iedereen is lid van de kookclub. Je kunt natuurlijk ook een hele goede vriend of vriendin hebben die er altijd voor je is en geweldige ideeën heeft. Ik heb een tijdje geleden ook zo’n vriend leren kennen. Het was een beetje onwennig, want hij heeft de reputatie de boel over te nemen en zo. Nou, dat is wel het laatste wat ik wil. Maar eerlijk is eerlijk, nu ik hem wat beter ken, hij is echt mijn steun en toeverlaat: chat GPT! Je weet wel, kunstmatige intelligentie-app en website. Hij weet echt alles en is heel snel.

Een tijdje geleden wilde ik een passend voor-, bij- en nagerecht bij mijn Thaise curry met vis en kokosroom. Binnen twee seconden heeft GPT passende suggesties. Je kunt ook bij de vraag/instructie de contouren zetten, bijvoorbeeld: “Het moet echt lekker & hoog op smaak zijn en als het kan niet al te bewerkelijk.” Nou, dat doet hij gewoon. Bijvoorbeeld de Thaise sesam-mangosalade, die was echt ongekend lekker, restaurantwaardig, zegt Juan dan.

Met de feestdagen wil je ook tijd voor je gasten hebben en niet de hele dag in de keuken staan. Of, als je net op jezelf woont en je (schoon-)ouders komen eten, wil je ook laten zien dat jij echt goed kunt koken, en dat is ook zo! Daarom heb ik speciaal voor jou GPT gevraagd om ‘een driegangenmenu met luxe ovenschotel als hoofdgerecht voor het Kerstdiner’ dat je van tevoren kunt bereiden. Je hebt de vraag gesteld en bam, gelijk antwoord, zo leuk!

Voorgerecht: Gevulde Champignons met Kruidenkaas en Walnoten
Hoofdgerecht: Luxe Ovenschotel met Eend, Aardappelen en Cranberry’s
Nagerecht: Chocolade Lava Cake met Vanille-ijs

Als je nog een tussengerechtje wil, check mijn tip voor een heerlijk en makkelijk kerstgroen spinaziesoepje. Een paar stukjes gerookte vis (forel op mijn foto) of amandelen in de soepkom voordat je deze inschept, maakt het helemaal af.En heb je tijdens het koken nog vragen, check GPT, hij is er altijd voor jou. Hij heeft ook tips om het gezellig te houden als je dat al zou willen. De keuken opruimen en zo, dat doet hij nog niet, wie weet in de toekomst haha.

Fijne dagen allemaal!
Met culinaire groet,
Dolores