Oranjekoorts in Brabant hoger dan elders in het land

25 nov 2022, 6:29 Nieuws
juichen voetbal holland supporter
De Oranjekoorts naar aanleiding van het WK in Qatar is onder Brabanders een stuk groter dan onder inwoners van de meeste andere provincies.

WK Voetbal Qatar

Vergelijkingswebsite Slimster zocht met behulp van Google Trends uit hoeveel we online bezig zijn met het WK in Qatar. Met Google Trends kun je op een schaal van 0 tot 100 zien hoezeer een bepaalde zoekopdracht populair is ten opzichte van het totale zoekvolume in een bepaalde regio. Slimster nam de gemiddelden van het zoekverkeer op ‘WK Qatar’, ‘WK 2022’ en ‘WK speelschema’. Dat leidt deze maand tot scores boven de 90 in Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant. Met name de kustprovincies blijven daarentegen flink achter. Met een score van 69,7 leeft het WK het minst onder Noord-Hollanders.

'Wanneer begint het WK?'

Wat verder opvallend is, is dat we de laatste weken massaal googelden wanneer het WK eigenlijk begint. De populariteit van de zoekopdracht ‘wanneer begint het WK’ is vergelijkbaar met de maand waarin het WK van 2014 van start ging, zo blijkt uit Google Trends-cijfers. Vergeleken met de WK’s van 2010 en 2018 wordt er vele malen vaker gezocht. Dat zou op twee zaken kunnen duiden: óf we konden niet wachten tot het toernooi van start zou gaan óf we waren tot voor kort helemaal niet bezig met het WK en vroegen ons plots af wanneer het eigenlijk zou beginnen. Uitgaande van dit onderzoek van Motivaction lijkt laatstgenoemde verklaring de meest voor de hand liggende.