Vijf jaar kleurrijk leven voor ouderen dankzij Stichting Kleurke

mrt 12 , 6:40 Nieuws
kleurke
Wat begon aan de eetkamertafel van voorzitter Rensz Gorisse, groeide gestaag uit tot een organisatie met vier onbezoldigde bestuursleden en vier parttime teamleden. Ze bedienen momenteel ongeveer 25 zorginstellingen en 25 muzikanten.

Vijf jaar stichting Kleurke

In 2019 zag Stichting Kleurke het levenslicht met een nobel doel: het brengen van muziek naar hen die niet langer zelfstandig daartoe in staat zijn. Doorgaans zijn dit individuen met dementie, verblijvend in zorginstellingen op afgesloten afdelingen. Bij de oprichting hadden ze niet kunnen voorzien dat tegen maart 2024 meer dan 1400 optredens zouden plaatsvinden, met nu zo'n 50 optredens per maand. Dit betekent dat maandelijks 500 mensen een uur lang kleur in hun leven ervaren. Muziek fungeert als een brug waardoor naasten en verzorgers in contact kunnen komen met mensen met dementie. Het biedt een gevoel van veiligheid, geborgenheid en thuiskomen, wat het welzijn kan bevorderen en de levenskwaliteit van mensen met dementie kan verbeteren, zoals oud-staatssecretaris en huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van de Reinier Haga groep, Martin van Rijn, heeft benadrukt.

Live muziek van diverse artiesten

Kleurke begon haar missie in verzorgingscentra en particuliere zorginstellingen in Breda en omgeving, maar is nu actief in een breder gebied, variërend van Oudenbosch, Raamsdonksveer, Moergestel tot Baarle Nassau, met Breda en Tilburg als belangrijke steden. Wat Kleurke onderscheidt, is het aangaan van langdurige contracten met zorginstellingen, waardoor bewoners maandelijks, of zelfs tweemaal per maand, kunnen genieten van een uur live muziek van diverse artiesten. Deze live performances roepen herinneringen op bij bewoners, wat een langdurig positief effect heeft.

Professionals

Reacties van verzorgers na een optreden variëren van "lekker meezingen en dansen, zelfs de polonaise", tot "interactief", "herkenbare muziek" en "bewoners worden erbij betrokken". De stichting werkt voornamelijk met conservatorium geschoolde muzikanten die professioneel actief zijn. Ze brengen verschillende genres ten gehore en spelen diverse instrumenten, allemaal vanuit het besef van de cruciale rol die muziek speelt in het welzijn van de doelgroep van Stichting Kleurke. Klik voor meer informatie over Stichting Kleurke op de onderstaande link.