Is Lean onschuldige hoestsiroop of juist een verslavende harddrug?

Hoestdrank met de bekende paarse kleur
Hoestdrank met de bekende paarse kleur
Foto: Publiek domein (Stickpen)

Lean is een populair mixdrankje met een oorsprong vanuit de Amerikaanse rapcultuur. Paars gekleurd, verslavend en strafbaar.

Purple Lean Drank

Het Politieteam Langstraat waarschuwt via haar Facebookpagina voor het drankje Lean. Misschien ken jij het beter onder de naam Lean Syrup, Purp, Sizzurp of Purple Lean Drank. Het is een paars mixdrankje van een bepaald soort hoestsiroop met frisdrank, vaak ook vermengd met winegums om het zoeter te maken. De politie ziet dat het gebruik onder de jongeren in Brabant gestaag toeneemt en waarschuwt jongeren om er niet aan te beginnen. Lean is erg verslavend en bovendien is het gebruik ervan strafbaar.

Begin er niet aan!

Een van de werkzame stoffen in dit drankje is codeïne. Dat is een opioïde en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de prometazhine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot. Lean heeft in de VS ook al tot meerdere overdoseringen geleid met de dood tot gevolg. Begin er dus niet aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen