Mark Cavendish aan de start Oosterhoutse etappe ZLM Tour 2023

Cavendish tijdens Tour de France 2012
Cavendish tijdens Tour de France 2012
Foto: William Morice (CC BY 2.0)

Mark Cavendish zal aan de start verschijnen van de slotetappe Oosterhout-Oosterhout van de ZLM Tour op 11 juni 2023.

Mark Cavendish

Het gaat hét sportverhaal van de zomer van 2023 worden: Mark Cavendish die het record aantal etappezeges in de Tour de France naar 35 brengt. Even leek het er op dat de Brit deze winter zonder nieuwe ploeg kwam te zitten. Half januari was daar echter het bericht dat Cavendish een contract heeft getekend bij World Tourformatie Astana Qazachstan, waarmee de kans op deelname aan de Tour de France en het winnen van die laatste Touretappe weer volop aanwezig is. “En waar anders dan in de ZLM Tour kan een sprinter zijn topvorm aanscherpen in voorbereiding op de Tour de France?”, stelt Joost van Wijngaarden namens organisator Libéma Profcycling. “Met de ZLM Tour willen wij de ideale voorbereidingskoers voor sprinters richting de Tour de France zijn. Dat niemand minder dan Mark Cavendish er met zijn nieuwe ploeg Astana voor kiest de ZLM Tour te rijden in aanloop naar zijn grote doel, bevestigt wat mij betreft die status”.

Cavendish in de ZLM Tour

Vier keer eerder nam Mark Cavendish deel aan de ZLM Tour. In 2007 en 2008 wist hij steeds de afsluitende vijfde etappe te winnen. In 2012 en 2013 deed hij zelfs mee voor de eindwinst. Van etappezeges kwam het in die jaren niet, maar de sprinter van Isle of Man wist in 2012 wel beslag te leggen op de eindwinst, voor onder meer Lars Boom en Tom Dumoulin. Met een korte proloog en vier vlakke ritten heeft de Britse sprintbom in 2023 ook volop kans op succes. “Hopelijk raakt Cavendish dit seizoen nog één keer in topvorm en gaan we in juni mooie dingen van hem zien in de ZLM Tour. Het zou erg mooi zijn als we Mark Cavendish nog een keer als winnaar mogen toevoegen aan onze erelijst”, aldus Van Wijngaarden.

Slotlaan als slotstuk

De ZLM Tour 2023 start woensdagavond 7 juni met een proloog in Heinkenszand. Ook op dag twee is het in Zeeland te doen. Die dag wordt een klassieke rit door Midden-Zeeland afgewerkt tussen Westkapelle en ’s-Heerenhoek. Met start en finish op zondag 11 juni vormt Oosterhout het slotstuk van de ZLM Tour. De start zal plaatsvinden in het centrum, waarna de renners een grote lus naar het oosten afleggen. De koers wordt afgesloten met enkele lokale omlopen binnen de gemeente Oosterhout, waarbij meerdere keren de finishlijn wordt gepasseerd. Na afloop van de etappe wordt op het podium de eindwinnaar gehuldigd van de belangrijkste volledig Nederlandse etappekoers. Plaats van handeling is de Slotlaan, ten zuiden van het centrum. De precieze route tussen start en finish volgt later.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen