Judogrootmeester Ferry van Dijk (90) promoveert tot 8e Dan judo

jun 18 , 6:50 Sport
ferry van dijk
De 90-jarige judogrootmeester Ferry van Dijk werd vorige week tijdens het EK Masters en Kata in Sarajevo gepromoveerd tot 8e dan judo.

Ferry van Dijk

Grootmeester Van Dijk heeft een enorme bijdrage geleverd aan het Bosnische judo. Tijdens de ceremonie in Sarajevo werd ook sensei Srecko Culo, geëerd met zijn 7e dan judo.De judobond van Bosnië-Herzegovina is lid van zowel de Europese Judo Unie als de Internationale Judo Federatie, waardoor deze hoge graad wereldwijd erkend wordt. Van Dijk is ook adviseur van de Oosterhoutse judoschool Bliemer Arashi Sport. Tijdens de Joegoslavische burgeroorlog in de vroege jaren '90 opende grootmeester Ferry van Dijk de deuren van zijn sportschool Fujiyama voor verschillende Bosnische judogrootheden. Vanuit deze locatie werden bijeenkomsten, trainingen en wedstrijden georganiseerd. Enkele jaren geleden was hij ook als gasttrainer actief op een judozomerkamp in Bosnië, waar zijn expertise in Judo-kata zeer gewaardeerd werd.

Allround budoka

Oud-militair Van Dijk volgde 25 jaar judotrainingen, grotendeels privélessen, bij de onlangs overleden judogrootmeester Chris de Korte (9e dan) uit Hoogvliet. Hij is de allereerste leerling van Shihan de Korte die de 8e dan judo ontvangt. Als allround budoka is Van Dijk ook 9e dan Karate en adviseur binnen de IBK (Internationale Budo Kai) Kyokushin Karate van wijlen Jon Bluming. Zijn uitgebreide kennis van budo, van kata tot andere technieken, maakt hem een waardevolle bron van informatie. Hij zoekt altijd de antwoorden op als hij iets niet weet.

Judo wetenschappen

Van Dijk is co-auteur van verschillende boeken over judo-kata en er liggen nog enkele nieuwe projecten op de plank. Hij studeert judo wetenschappen met een focus op logica en biomechanica. Ondanks dat hij nooit in Japan is geweest, heeft hij daar verschillende hooggeplaatste judo leraren als vriend, waaronder Koji Komata (8e dan), die als docent verbonden is aan het Kodokan Internationale judo centrum in Tokio.