Bomenkap Burg. Holtroplaan gaat door, ondanks bezwaren milieuvereniging

Foto: CC0 Public Domain/MabelAmber

Dinsdagmorgen wordt gestart met de kap van 61 bomen aan de Burgemeester Holtroplaan, nabij de kruising met de Vondellaan en buurthuis De Bunthoef.

Bomenkap Burg. Holtroplaan

De rechtbank heeft het verkeersbesluit tot herinrichting van de weg als leidend beschouwd, waardoor de bomenkap onvermijdelijk wordt. De milieuvereniging heeft in deze zaak geen succes behaald en is niet-ontvankelijk verklaard. Sietzke Schokker van de milieuvereniging laat aan BN/De Stem weten: “We kunnen geen beroep aantekenen, we moeten dit accepteren. Er loopt nog wel een bezwaar bij de gemeente om de herinrichting anders uit te voeren, bijvoorbeeld zonder de aanleg van een rotonde bij de Vondellaan om waardevolle bomen te behouden. Maar we hebben nu geen andere keuze.”

Nieuwbouw Bunthoef

De gemeente heeft de milieuvereniging geïnformeerd dat de kap van 49 bomen aan de Burgemeester Holtroplaan en de kruising met de Vondellaan noodzakelijk is om de route veiliger te maken. Daarnaast zijn twaalf bomen bij De Bunthoef bestemd voor de nieuwbouw van een appartementencomplex, inclusief een nieuw buurthuis. De aannemer zal dinsdagochtend beginnen met de werkzaamheden. De meeste bomen moeten woensdag zijn gekapt, voordat het broedseizoen op vrijdag 15 maart begint. Echter, enkele bomen zullen tot na het broedseizoen blijven staan. Dit besluit wordt bekritiseerd door Schokker, die stelt dat het broedseizoen al begonnen is door de warme winter. Het bezwaar van de milieuvereniging richt zich op het onnodig kappen van bomen in de groenstructuur.

Gecompenseerde bomen

De gemeente liet eerder al weten dat volgens het nieuwe bomencompensatiebeleid er voor het project Burgemeester Holtroplaan 100 bomen terugkomen. Binnen het project Burgemeester Holtroplaan kunnen er 74 bomen worden ingepast, waarna er nog 26 bomen elders in de gemeente geplant moeten worden. Voor het project De Bunthoef moeten er circa 24 bomen terug worden geplant, waarvan er circa 21 bomen elders in de gemeente geplant moeten worden. De start van de herinrichting van de Burgemeester Holtroplaan en Vondellaan staat nu gepland voor juni 2024 en de sloopwerkzaamheden van de De Bunthoef staan gepland in het 3e kwartaal van 2024.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen