LCC column van Dolores: "Eerst Eten" (deel 27)

17 dec , 6:32 Nieuws
_Dolores
Dolores | LCC

Dolores van Kookclub LCC schrijft iedere maand een vrolijke, inspirerende column over eten en koken, met natuurlijk tips en lekkere recepten.

Eerst eten!

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken? Nou, liever niet (ik slaap zalig), maar hypothetisch is het wel een leuk spelletje. Moeilijke vraag ook wel, er zijn zoveel mooie gerechten… Kreeft is wel echt mijn favoriet en dat is ook iets wat ik alleen buiten de deur eet, dus ja, daar mogen ze me voor wakker maken. Of zo’n grote gegrilde calamares (inktvis) zoals ze die in het zuiden van Spanje maken; oud bootje op de boulevard gevuld met zand, een paar stukken hout erin om te laten verkolen en dan dat visje op een grote spies ernaast rustig laten garen. En de opmaak van het bord? Niks nodig, geen garnituur erbij, maar opgediend met een beetje versgemalen peper en een flink stuk citroen op het bord. Echt de heerlijkste ooit gegeten.

Een stuk far Breton vind ik zeker geen slecht idee. Far Breton is een heerlijke smeuïge taart met pruimen. Klinkt misschien niet direct aantrekkelijk, maar geloof me: echt de moeite van het proberen waard. Ik kreeg het recept van een vriendin en was enorm verrast over hoe buitengewoon smakelijk die taart was. Makkelijk te maken en gegarandeerd succes, omdat niet iedereen het kent (behalve als ze vaak in Bretagne zijn geweest).

En dan de mosselen van een bepaalde chef uit Oosterhout. Die hebben we onlangs gegeten en die waren buitengewoon lekker. Volgens de kaart gekookt in witte wijn, maar de groenten (ui en wortel) zijn samen met de overheerlijke verse kruidenmix eerst aangezet in boter (denk ik) en daarna zijn de mosselen en witte wijn toegevoegd. Zelf mosselen koken is ook erg leuk. Probeer het eens met tomaten, aardig wat knoflook en veel fijngehakte kruiden. En dan kun je eventueel ook wat verse spagettini meekoken (die is zo gaar). Overheerlijk en zo gepiept, gewoon doen.

En dan de bitterkoekjespudding van mijn moeder, de allerbeste. Ja, dat is jeugdsentiment, dat weet ik, maar ik maak nog altijd graag bitterkoekjespudding of ijs, geïnspireerd op haar recept. Dat is meestal met de feestdagen en dan doen we niet kinderachtig en tellen ook geen calorieën. Een heel pak bitterkoekjes royaal besprenkelen met amandellikeur (enkele koekjes bewaren om een topping van te maken) en even afgedekt laten staan totdat de bitterkoekjes zacht zijn geworden. Een bekertje slagroom (250 ml) kloppen, een blikje gecondenseerde melk mengen met de slagroom en de bitterkoekjes.

Hoeft niet eens in een ijsmachine, kan direct in een bewaardoos in de vriezer. Het ijs is en blijft superzacht (door de likeur en de suiker), wat kruimels erop van bitterkoekjes, eventueel met licht geroosterde amandelen.

Ja, daar mag je me ook voor wakker maken. Slaap lekker straks…

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: Mediterrane mosselen in tomatensaus