
Dolores van Kookclub LCC schrijft iedere maand een vrolijke, inspirerende column over eten en koken, met natuurlijk tips en lekkere recepten.
Er zijn best veel dagen in de week waarop het prettig is om iets makkelijks te eten. Gewoon omdat je de hele dag al buiten bent geweest, veel hebt gesport of simpelweg keihard hebt gewerkt. Je hebt dan zin in ‘iets lekkers’, zonder dat je dat verder kunt definiëren. Comfort food, zoals Jamie Oliver dat noemt. Het hangt natuurlijk ook van het weer af; hartje winter of hartje zomer is nu eenmaal een groot verschil.
Wat in de zomer echt altijd lekker is (en makkelijk), is een Griekse salade. Ik maak de dressing in de schaal, doe er alvast de olijven bij en wat kappertjes. Daarbovenop de in achten gesneden tomaten, beetje peper en zout erover strooien – niet mengen – en daarna de komkommer in stukjes gesneden, ook weer een beetje zout en wat peper, en nóg steeds niet mengen. De rode ui snijd ik in twee helften en die in mooie, dunne halve maantjes. Ik plak de helften weer tegen elkaar aan, pak ze in vershoudfolie in en leg dat op de stapel tomaat en komkommer. Schaal afdekken met vershoudfolie en zo in de koelkast. Aan het eind van de dag alles mengen, de feta niet vergeten natuurlijk, en wat vers gesneden oregano erbij.
Maaltijdsoep is ook altijd lekker: minestrone in de zomer en pompoen- of erwtensoep in de winter. Ik maak dan meestal gelijk een grote pan, zodat ik een paar porties kan invriezen. Enchilada’s (opgerolde tortilla’s met een mengsel van kip, mais, tomatensaus en geraspte kaas) uit de oven zijn ook superlekker en kun je goed van tevoren voorbereiden. In de koelkast bewaren en dan heb je aan het eind van de dag echt een gerecht dat goed in de smaak zal vallen.
Een pokébowl is ook heel erg lekker. Alle groenten van tevoren snijden en afgedekt in schaaltjes gereedzetten. De topping voor je rijst kun je ook vooraf maken en klaarzetten. Je eet de pokébowl met alleen groenten, of je doet er stukjes gerookte zalm of tonijn uit blik bij. Stukjes gerookte kip of kort gebakken reepjes bief kan ook. Dit is ook zo’n gerecht dat megalekker is. Gewoon een keer maken.
En als je écht niets van tevoren wilt bereiden en toch iets gezonds en lekkers wilt maken… omelet gevuld met spinazie à la crème (gewoon uit een potje). Heb je niet eens een recept voor nodig: spinazie warm maken, omeletje bakken en die vullen/oprollen met spinazie. Kun je ook nog een beetje opleuken met gerookte zalm of feta/geitenkaas. Hoeft niet…
Boterham met kaas kan natuurlijk ook (altijd lekker), maar dan kies ik toch voor de omelet: lekker hartig en warm. Hou ik van.
Met culinaire groet,
Dolores





